Gewoondoen voor gehoorbeperking

DSC_0241Wie ben ik?
Mijn naam is Anne Dubois. Ik ben loopbaancoach en coach met honden als co-trainers. Loopbaancoaching van mensen die geconfronteerd worden met een beperking en van daaruit een nieuw perspectief moeten ontwikkelen en loopbaan- specifiek voor slechthorenden, mensen met tinnitus en/of hyperacusis.

Ik begeleid met veel plezier mensen bij het bereiken van hun gewenste gedragsverandering en/of aanvaarding van een nieuwe situatie. Ik raak iedere keer weer geïnspireerd door de veerkracht van de mensen die ik gedurende een periode mag begeleiden. Nieuwsgierig en gebruik makend van mijn intuïtie, kan ik goed analyseren. Op een ‘eigen-wijze’ ga ik vrij van oordelen, vanuit creatieve invalshoeken doelgericht aan de slag en weet ik mensen te overtuigen. Met stapjes die werken zet ik mensen in beweging en biedt verrassende inzichten.

Waarom doe ik dit?
Omdat ik geloof dat een mens meer is dan zijn beperking. Omdat er veel schaamte bestaat rond beperkingen. Omdat er vaak gebrek aan kennis en kunde is over beperkingen, ga ik graag met jou de samenwerking aan. Op zoek naar jouw kwaliteit, samen werken aan terugwinnen en behoud van kwaliteit van leven. Omdat leven interessanter wordt wanneer je handelt vanuit nieuwsgierigheid en niet oordeelt. Daar waar nuttig en zinvol zet ik een hond in ter ondersteuning van het proces.

Wat is de toegevoegde waarde van de inzet van honden bij coaching?
Honden benaderen je zonder te oordelen of je te veroordelen. Honden zijn puur en onvoorwaardelijk in hun communicatie. Honden beschikken over een groot aanpassingsvermogen. Ze gaan verbintenissen en samenwerking aan om te overleven. Honden brengen iets bij je in beweging. Honden openen je hart en raken je in je kern. Ze raken je emotioneel en/of ze nodigen je uit tot spel en actie. Het werken met een hond is laagdrempelig, leuk, speels, met humor en praktisch makkelijk uitvoerbaar. De manier waarop een hond op jou reageert zegt iets over hoe jij communiceert. Honden leven in het hier en nu. Ze kunnen je leren mindfulness te zijn. Honden reageren op je intenties. Ze proberen conflicten te vermijden. Honden zijn meesters in situationele gedragsaanpassing. De hond maakt het effect van jouw gedrag zichtbaar.

Bij coaching zijn we vaak heel verbaal en taalgericht bezig met ons hoofd. Dat kan het moeilijker maken om te voelen. Bij het samenwerken met honden maak je veel meer gebruik van lichaamstaal.
Je kunt daardoor sneller hoofd en lijf met elkaar in contact brengen. Door het werken met honden kun je meer over jezelf ontdekken. Dit leidt tot inzichten én ondersteunt daarmee het gewenste
veranderingsproces. Met een hond kun je vervolgens goed en binnen een veilig kader oefenen met het aanleren van nieuw, ander gedrag en het effect daarvan op de ander.